Kā secinājuši pētnieki, dzērveņu sula ne tikai pasargā no dažādām slimībām, bet arī uzlabo cilvēka sirdsdarbību un nodrošina organisma veselību, tādējādi iegūstot tik pat labu slavu kā sarkanvīns, zaļā tēja vai kakao!
Dzērveņu sulas kardioloģiskās īpašības vēlreiz apstiprināja nesen veiktais zinātnieku pētījums. Pētnieki noskaidroja, ka dzērveņu sulā ir daudz un dažādas veselībai labvēlīgās vielas, kas īpaši veiksmīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, nodrošinot veselību un organisma aktīvu darbību. Speciālisti atzīst, ka ilgstošu laiku slavas lauri par sirdsdarbības aizsardzību tika piešķirti sarkanvīnam, tomēr pētījuma rezultāts parādīja, ka dzērveņu sula ir veiksmīgs šī dzēriena aizstājējs, turklāt nesatur alkoholu, kas mūsdienās veselīgam dzīvesveidam ir īpaši svarīgi.
Kultivētās dzērvenes Latvijā ir mēģināts ieviest vairākas reizes – Hruščova laikos piespiedu kārtā, astoņdesmito gadu vidū kā eksperimentālu izmēģinājumu. Neievērojot tehnoloģijas, šīs ogas neiedzīvojās un tikai ar trešo mēģinājumu 1998. gadā sākās vēl viens vilnis, kas šoreiz vainagojās ar veiksmi un dzērvenes nu jau ir padarījis par tradicionālu lauksaimniecisku kultūru.
Liels nopelns šajā darbā pieder uzņēmējai Gundegai Sauškinai, kas pati sevi lepni dēvē par malēnieti. Viņas vecvectēvs jau cara laikos sācis saimniekot viņam piešķirtā, meža dzērveņu apdzīvotā purvā. Gundegas tēvs meitu pierunājis atgriezties no Rīgas laukos un noticēt lielogu dzērvenēm, izveidojot pirmos stādījumu Kalna purvā pie Gaujienas. Jau pāris gadu laikā ogu plantācijas (dzērvenēm pievienojās krūmmellenes, avenes, upenes) sāka dot stabilu ražu un iekarot aizvien jaunus tirgus Latvijā un ārzemēs gan svaigā, gan sulu veidā. Pieaugot apjomiem, radās nepieciešamība pēc glabātuves un te sakās sadarbība ar Lauku atbalsta dienestu. Pirmo projektu palīdzēja uzrakstīt konsultantu firma, tā ar Eiropas fondu atbalstu tika uzcelta ogu glabātuve ar 250 tonnu ietilpību, kas šobrīd tiek pilnībā izmantota.
Līdz ar to Very Berry sulas, morsi un sīrupi pietiks visiem kuri piedomā par veselīgu dzīvesveidu un vēlas uzturā lietot augstvērtīgu produktu !
Rakstā izmantota informācija no Journal of Agricultural and Food Chemistry.
un Very Berry lapas draugiem.lv
Drīzumā svinību uzziņu portāla www.svinam.lv
Recepšu sadaļā tiks publicētas receptes kurās tiks izmantota
Very Berry produkcija
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru